Варненец разработи проект за ремонтни станции за велосипеди. Идеята му е те да бъдат инсталирани на обществени места и с тях всеки един колоездач да може безплатно да поправи колелото си.

Разработката на ремонтната станция за велосипеди му отнема около година и половина. На нея могат да се правят всякакви дейности. Тя съдържа над 25 инструмента, с които е възможно да се направят над 90-95% от ремонтите. Може да се настроят скоростите, спирачките, кормилните лагери. Може да се затегнат педали, да се сменят гуми, защото има и щанги. На станциите ще има QR код, сканирането на който ще води към сайт с видеоинструкции. Те могат да се използват също за ремонт на детски колички, тротинетки и дори ролери. Вече има заявен интерес към ремонтните станции от над 10 общини у нас, като първите предстои да бъдат монтирани скоро.


Европейска седмица на мобилността

Европейската седмица на мобилността е ежегодна кампания на Европейската комисия, която се стреми да насърчи участието на органите за местно управление и хората в инициативи, свързани с устойчивата градска мобилност, които водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шума, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми. Община Бяла даде своя принос за чистата мобилност, като изпълни успешно проект ЕКОТУРНЕТ, при който изгради 39 км велосипедна мрежа за туристически цели.